İlahi Rahmet Hz. Muhammed S.A.V'in Hayatı - Mevahib-i Ledünniyye İmam Kastalani, Büyük Boy, Ciltli
Kategori
Yayınevi
Barkod
Peygamberimizin Hayatı ilahi Rahmet Kitabı Hisar
Yazar
1.545,60 ₺
İlâhi Rahmet Hz.Muhammed (S.A.V) 'in Hayatı
Mevâhibü'l Ledüniye - İmam Kâstalâni
2 Cilt Tek Kitap - Büyük Boy - Ciltli - 1076 Sayfa
Yazar: İmam Kastalâni
Tercüme: Şair Abdulbaki
Sadeleştiren: İ.Turgut Ulusoy
Neşre Hazırlayanlar: Dr. Abidin Sönmez - Ömer Dönmez
Sayfa Sayısı: 1076
Boyut: 18 x 25 cm
Basım Yeri: İstanbul
Kapak Türü: Ciltli Sert Kapak
Kağıt Türü: İthal Kağıt
Dili: Türkçe
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
İki Cihan Güneşi Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin vasıflarını en güzel bir şekilde bilmek her müslümanın vazifesidir.www.kitaptakipcileri.com
Esrarı Muhammediyi onun ümmetine aktarmayı gaye edinen büyük iman Kastalani Hazretleri kainatın sebebi vücuduna mebde teşkil eden Efendimizin güzelliklerini bu kitapta toplamaya gayret sarfetmiştir.
Bu kitap Hz. Muhammed'e gönül vermiş her müslümanın büyük bir şevkle okuyup ruhunu nem'alandıracağı bir esrar kaynağıdır.
İmam-ı Kastalani Hazretlerinin Mevahib-ül Ledüniye ismini verdiği bu kıymetli eserini Büyük Osmanlı Kanuni Sultan Süleyman'ın şairlerinden Şair Baki Hazretleri şerhederek tercüme etmiştir.
www.kitaptakipcileri.com
Şair Bâki'nin Osmanlıca asıllı bu tercümesini, Marifetname mütercimi muhterem İ.Turgut Ulusoy Hocamız günümüz türkçesine aktararak bu esrar ve hayat kaynağını milli irfanımıza kazandırmıştır.
www.kitaptakipcileri.com
Bu kıymetli eserin basım ve neşrini bizlere nasibeden Yüce Allah' (c.c.) sonsuz hamd eder bu türlü nimetlerin daim olmasını niyaz ederiz..www.kitaptakipcileri.com
www.kitaptakipcileri.com
İmam Kastalani 'nin Arapça olarak yazdığı ve Kanunî devrinin ünlü şairi Bâki'nin "Meâlimü'l-Yakin fî Sîret-i Seyyidü'l-Mürselîn - Resullerin Efendisinin Ahlâk ve Davranışları Hakkında Kesin Bilgi Yolunun İşaretleri" ismiyle Türkçeye çevirdiği bu kitap, dört asrı geçen bir zamandan beri halk arasında kısaca "Mevâhib-i Ledünniye" ismiyle şöhret bulmuş, zevkle okunagelmiş ve son asırlarda çeşitli baskıları yapılmış bir kitaptır. Bizim sadeleştirmede esas aldığımız nüshası, 1845'de Tabhane-i Âmire'de (Devlet Matbaasında) basılan nüshadır. Kitabın asıl ismi,"Mevâhib-i Ledünniye Bi'l-Mena-hi'l Muhammediye=Muhammed'in Bağışları Yoluyla Gelen Ledünnî Bağışlar"dır. Fakat eser kısaca "Mevâhib-i Ledünniye = Allah Katından Gönle İndirilen Bağışlar" ismiyle tanınmıştır. Bu sebeple biz de onu sadeleştirirken tanınmış ismini ve değiştirmedik.
Kitabın ismi, Muhammedi ilimlerin batınî ve tasavvufî veçhesine ağırlık veren bir mahiyet taşıdığı intibaını bırakmakla beraber, eser daha çok Peygamber Efendimiz'in hayatı, sîreti, savaşları, çeşitli hususiyetleri, İslâm dininin hükümleri ve incelikleri hakkında geniş, ayrıntılı bilgileri kendinde toplamış mükemmel bir siyer kitabı mahiyetindedir. Ancak her meseleyi nakil ve münakaşa ederken o husustaki çeşitli görüşlere de yer verilerek bu arada meselenin Ledünnî veçhesine de temas edilerek okuyucunun o hususta sağlam bir görüş sahibi olması sağlanmaya çalışılmıştır.
www.kitaptakipcileri.com
Bununla beraber gerek kitabın yazıldığı ve gerekse tercüme edildiği çağlarda insanların ilmî seviyesi Ledünnî bilgilerin açık seçik anlatılmasına müsait olmadığından bu hususlar son derece kapalı bırakılmıştır. O günden bugüne müsbet ilimlerin gelişmesi, elbetteki Ledünnî bilgilerin daha kolay anlaşılmasını mümkün kılacak bir seviyeye erişmiştir. Bu itibarla eseri bugünün diline çevirerek sadeleştiren arkadaşımız, yer yer Ledünnî bilgilerin kaynağı olan velilerin yazma eserlerinden bilgiler süzerek meselelere açıklık getirecek notlar eklemiştir. Sadeleştirenin Notu mânasında (S.N.) harfleriyle gösterilen bu kıymetli notların, Ledünnî bilgilere susamış okuyucunun görüş ufkunu genişleteceğine ve esere ismine uygun bir veçhe vereceğine inanıyoruz.
Şair Baki'nin Önsözü
Hesabsız hamd, övülmesi sayı ve hesaba gelmeyecek kadar büyük, kendisi eşsiz ve beri' zersiz olan Hazret-i Huda'ya yaraşır ve yakışır ki, kudret eli, zaman ağının buhurdanını, siret-i Muhammediyenin nefes esintisi ile ahlâk-ı Ahmediyenin misk kokularını bütün yön' lere yayarak yüce gök meclisinde toplananlar ve bu tozlar ülkesinde oturanlar topluluğu arasında dolaştırıp döndürmüştür. Ve daimi dualar, övgüler, o sonu gelmeyen sevgiler, zaman tırpanımla biçildikçe yeniden ve daha gür bitip gelen selâmlar, o sıdk ve safa ufkunun güneşi, ıstıfâ (arınıp seçilme) göğünün cisimleşmiş nuru Muhammed Mustafa (sallâllahu aleyhi ve sellem) hazretlerine en çok yaraşır ve yakışır ki, hakikatinin nuru,www.kitaptakipcileri.com
"Kadcâeküm minallahi nurun ve kitâbün mübîn: Böylece Allah tarafından, bir nûr ve her şey'i açıklayan bir kitab geldi," (Mâide sûresi: 15) hasebince varlık evinin aydınlatıcı çırası olup şeriatının ışığı,
"Feâminû billahi ve resûlihî ve'n-nûri'llezî enzelnâ: Artık Allah'a, O'nun elçisine ve indirdiğimiz nura îman ediniz," (Teğâbün sûresi: 8) hükmünce şühûd meydanlarının yakıcı ışık saçan çırası kılınmakla kevn ve mekân arsasını, zemin ve zaman açılarını, iman sırrının parıltılarına mazhar, hayır ve iyilik ışıklarına da kaynak eylemiştir.
"Sübhâne men enşee min sübuhâtihi Büşren bi-esrâri'l-ğuyûbi yübeşşiru Fahrü'l-müllâhi bi-hüsnihim ve cemâlinim Ve bi-hüsnihi küllü'l-mehâsini yefharu Fe-cemâlühu mücellen likülli cemîletin Ve lehu menâru külli hüsnin neyyirin."
www.kitaptakipcileri.com
Türkçesi:
"Bütün görünüşleri kendi varlığının nurundan zuhura getiren Allah'ı noksan sıfatlardan tenzih ederim. Bu bir müjdedir ki, gaybların sırlarını muştuluyor.
Güzel ve sevimli kişiler güzellikleriyle iftihar ederler. Bütün güzelliklerse O'nun güzelliğiyle iftihar ediyor.www.kitaptakipcileri.com
O'nun güzelliği bütün güzellerde tecellî etmiş. Parıldayan, ışıldayan, her yanı aydınlatan bütün güzelliklerin nurları O'nundur."
Allah'ın yardımları O'nun yolunun açılması üzerine ve selâmı O'nun, yüce soyunun, arkadaşlarının ve O'nun cemalinden nur almış olanların üzerine olsun...
O resullük devleti yurdunun sultanı ki, günde beş nöbet davetinin sesi, yedi iklimin sâkinlerinin kulağına kadar ulaşıp tebliğinin gereği olan merasimi içinde toplayıcı olan nice yeşil kubbeler yükseltti.
"İmâm-ı ümem muktedâ-yı rüsûl Hümâm-i hümâ-kadr hâdiyi's-sübül Firistâde-i hâss-ı perverdigâr Resânende-i hüccet-i üstüvâr."
Türkçesi:
"Ümmetlerin imâmı, resullerin önderi, Himmeti devlet kuşu gibi kıymetli, yolların rehberi. Alemlerin Rabbı'nın hâs habercisi, Sağlam ve kuvvetli delillerin ulaştırıcısı."
Yakınlığa eriş ve mahremiyete giriş yarışının başta giden usta binicisi ki, binek taşının basamağından izzet ayağıyla murassa' dünya üzengisine ayak basıp sür'atli rahvan yürüyüş-lü ve berk (şimşek) gidişli Burak'ı ile mekânsızhk sahrasının ötesine ulaştı.
"Ey zirve-i iâ-mekân-ı mekânet Mi'râc-ı melâik-i âsitânet Heftâd hezâr paye bi-âlâ." Heftâd hezâr paye bi-âlâ."
www.kitaptakipcileri.com
Türkçesi:
"Ey mekânsızhk mekânının zirvesi, Senin eşiğin meleklerin mi'râcıdır. Arş ve yüceliğin ötesine geçip gittin, Yetmiş bin basamağın üstüne çıktın."
Allahım, kutluların yüce yardımları ve cömert kişilerin temiz duaları hürmetine selâmımızı O'na ulaştır.
www.kitaptakipcileri.com
* * *
Aynalarda görünene bakıp - aynanın, onda görünenin ve onu görenin hakikatini tev-hid ederek - bu sırları aydınlık olarak görecek göze sahip olan kimselere şu mânalar açık seçik ve apaydınlık görünür ki:
"İnneke lealâ hulûkın azîm: Elbette sen çok büyük bir ahlâk sahibisin," (Kalem sûresi: 4) yüce makamında bulunan o Büyük Peygamber;
Hâsların hâssı dergâhının ve "Lî maallahü: Ben Allah ile beraberim" halvet sarayı yakınlarının kafile başıdır.
Geniş ve apaçık anlayış, biliş ve kavrayış yollarının meş'alecisidir.
"Ve mâ erselnâke illâ rahmeten lil-âlemîn: Ve biz, seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik," (Enbiyâ sûresi: 107) sofrasının, âlemlere rahmet nimetleri ikram eden cömert sofracıbaşıdır.
Kulların doğruluk ve kurtuluş yollarına hidayetçisi,
www.kitaptakipcileri.com
îman ehlinin ellerinden tutup kıyamet gününde ikamet edecekleri evlere onları yedeğinde götürendir.
Rabb'ın parlayan nuru,
Kur'an'in her şey'i kendinde toplayan sırrı,
"înneke lemine'l-mürselîn: Elbette sen, gönderilen elçilerdensin," (Bakara sûresi: 252) büyüklük nişanı fermanını elinde tutan,
"Inneke ale'l-hakkı'l-mübîn: Elbette sen, gerçeği açık seçik bildiren bir doğruluk üzeresin," (Nemi sûresi: 79) unvanının adaletli hüccet ve burhanını üzerinde taşıyandır...
Allah'ın salât ve selâmı, kendisinin, yüce soyunun ve bütün temiz arkadaşlarının üzerine olan o Hazret'in hakikati hakkında bilgi sahibi olarak şeriatına uyup boyun eğmekle kutluluk yoluna girenler, böylece şeriat koyucunun kasdettiği yolda yürüyenler, kasdedilen durakların en büyüğüne ve dilenen şeylerin en sonuncusuna ulaşmışlardır.
Kabulü gerekli olan "Etıy'ullahe ve etıy'u'r-resûl: Allah'a itaat edin ve resule itaat edin," (Mâide sûresi: 92) fermanı gereğince O'nun izinden giden ve sünnetine uyanlar, ihtiram ihramı ve ikram bineği ile emn ü emân (her korkudan kurtuluş) Kabe'sine ve harem-i rızâ-yı Rahmân'a (Allah'ın hoşnutluğunu kazanmanın mahremiyetine) girmişlerdir.
www.kitaptakipcileri.com
"Ey kerde iktidâ bi-kemâli tü enbiyâ V'ey mühtedî bi-nur-i cemâl-i tü evliya Hemreng-i rûy u mûy tü geştend subh u şam Amed kasem beher dû ki 'Velleyli Vedduhâ'."
Türkçesi:
www.kitaptakipcileri.com
"Ey kendisinin kemâline peygamberler iktidâ eden,
Ve ey cemâlinin nuru ile velîler hidâyete eren,
Senin yüzünün ve saçının renginden sabah ve akşam meydana geldi,
Bu ikinin her biri için "Geceye ve kuşluğa andolsun" diye yemin geldi."
Hiç şüphesiz Peygamber Efendimizin eserlerini incelemek, sözlerini okumak ve haberlerini dinlemek, ümmetin hâlinin, ahlâk ve davranışlarının düzelmesinin sebebi, din ehlinin kurtuluşunun şartıdır. Bu sebeble siyer âlimlerinin, eser ve haberleri nakleden büyüklerin (Allah onlara rahmet etsin) hepsi, o Hazret'in doğru gidişi, seçkin davranışı, övülen ahlâkı ve beğenilen vasıflan hakkında, imkân elverdiğince, beyan levhasına satırlar dizip nice muteber kitabları zuhurun gelinköşküne çıkararak cilveger etmişlerdir. Bilhassa İslâm'ın ve müslümanların Şeyhi, Hakk'a sülük yollarının ve yakın mendillerinin mürşidi, Rabbani âlim, milletin ve dinin güneşi Meviânâ Ahmed Hatîb El-Kastalânî Eş-Şâfiî (Allah onu Firdevs cennetlerinde oturtsun ve bağışlamasının fazlalığıyla bürüyüp örtsün) Hazretine nisbet edilip "Mevâhibü'l-Le-dünniyye Bi'l-Minâhi'l-Muhammediye: Muhammed'e Bağışlanan Ledünnî Hediyeler" adıyla isimlendirilen ve hayırlı arkadaşları tarafından doğruluğu tasdik edilen nefis kitab ki, halk arasında faziletinin çokluğu ve meziyetinin üstünlüğü ile büyük bir şöhret ve sözsüz bir itibar bulmuştur. Bu kitab, üslûbunun güzelliği ve mânasının lezzeti ile asrın âlimlerince makbul ve zamanın büyüklerince metbû olmuştur. Gerçekten bu güzel kitab, misk kokulu bir yasemin yüzün peçesidir ki, güzel ifadesi ve tatlı sözleri, işitilmemiş fıkralar anlatan bir kimse gibi gönle ferahlık vericidir. Onun gönüllere güzellikler bağışlayan mânaları, gül yanaklarında gülücükler açan bir yüz gibi cana can katıcı ve akıcıdır. Yüce cennetten bir çemenzâr, amber bahçesinden bir topraktır ki, yüksek üslûb ağacının dallarını ve gönle hoş gelen mânalarını hatırlatmak için Tûbâ ağacının gölgesinde oturanlar ve Sidretü'i-Müntehâ'da bulunanlar, onun için:
"Tûbâ lehüm ve hüsnü meâb: Ne mutlu ona dönenlere ve o, ne güzel bir dönüş yeridir," (Ra'd sûresi: 29) deseler yaraşır ve yakışır.
Fakat onun kapalı mânasının gönül açıcı sureti, Arapça ibarelerin perdesi arkasında ve garip istiarelerin Örtüsü altında gizli ve örtülü kalıp insanların gözüne nûr bahşedici, umumun ve seçkinlerin hatırına sevinç saçıcı olmaktan uzak düştüğü için bu hakir, fakir, gönlü kırık ve zelil, elinden tutucusu olmayan düşkün, yırtıcı kuşların pençesinde yaralanmış, en şerli hilelerin tırnaklarında incinmiş Abdü'l-Bâki (Allah, buluşma gününde onun karşılığını versin), niyet, gayret ve kesin olarak kasd eyledi ki, beyan kaleminin parmakları ve tibyan (açık anlatına) kaleminin parmakucu ile mânalarının ay ışınlı yüzünden ve güneş parıltılı yanaklarından örtülü olan yerlerin örtüsünü kaldırıp iştiyak erbabının nazarını ve şevk aynalarına bakanların gözlerini aydınlatsın...
Gerçi bu türlü bir işe girişmek ve böylesine mühim bir davranışa özenmek, bu sermayesi kıt fakirin gücünün çerçevesi dışında ve iktidar sınırının ötesinde idi. Fakat ilâhî himmetin bereketiyle seçkin ve itibarlı bakışı tılsım gibi te'sirli olanın teyidi, yâni İlâhi Devlet'in veziri Asaf cenahlarının vekili gibi himmeti derya olanın izniyle ki, o yanlışsız ve hedefine ulaşan tedbir sahibi, Müşteri (alıcı) gönüllerin tedbirli idarecisi Utarid benzeri, kutluluğu hudutsuz, cömertliği sınırsız, va'dinde sâdık hükümdar, en cömert ve en büyük kişilerin övüncü, haya sahibi Asaf'in davranışlarının örneği, Hakan hanedanının armasındaki güneş timsali, saltanat binasının adalet divanının ziyneti, kadri yüce ve kendi yücelerin başkanı, türlü faziletlerin ve çeşitli yüksek fikirlerin toplanma yeri, kutlu Sultan Hazretleri'nin güvenilir adamı, yüce Osmanlı Devletinin yardımcısı, büyük vilâyetlerin ve âlemin hâkimlerinin kendisine boyun eğdiği, kılıç sahiplerinin ve kalem erbabının en ulularının mürebbisi, efendilik tahtında oturanların en yücesi, efendiler meclisinin başkanı, ulu adalet divanı kürsüsünün sahibi, o yüce Vezîr-i âzam ve pek yüksek müşir-i muazzam Mehmed Paşa [Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa- Sadrazamlığı 1565-1579] Allah onu dilediğine uygun düşür-sun ve korktuğundan himaye buyursun Hazretleri tarafından adı geçen kitabın tercüme ve tefsiri hususunda yüce ferman sudur şerefi buldu.
www.kitaptakipcileri.com
"An ki ber semt-i rızâ-yeş mîküned ahter mesîr Ve an ki ber kutb-i murâdeş mîküned gerdûn medar Re'y-i mülk-ârây ûrâ ez bülendî âsümân Mîtevân güften be-şartî k'âsümân gîred karar. Halk ûrâk-i tevân güften sabâ vakti meğer K'ez sabâ nenişeste bâşed ber dili hergiz gubâr."
Türkçesi:
"O ki, rızası semtinde yıldız seyreder
O ki, muradının ekseni etrafında felek devreder
Mülk süsleyen görüş, onda yükseklikçe göktür
Denebilir, eğer gökyüzü karar kılmış olsaydı
Halk ona sabâ* diyebilirdi, şu şartla ki,
Sabâdan hiç bir gönül üzerine asla toz konmasaydı."
Onun mutluluk ; yüzü gösteren imâları ve müjde işaretleri uçup konan yardımları bereketiyle o hareketleri ölçülü ve dümdüz fidan boylu kalem, yazı bahçelerinde hirâma (salına salına yürümeye, edalı bir şekilde harekete) gelip düşünce koruluklarına ve fikirlerin beyan sayfalarına gül saçmaya, kararsız gönül rüzgârlarının kâfurlu safhalarına amber elemeye başladı. Zaman zaman o fazilet ve cömertlik bulutu, o ahlâk ve huy güzellikleri pınarı ve yağmur tabiatlı Hazret'inden yardım, iyilik ve doğruluk serpintileri sırrı ile ümid bahçeleri yemyeşil, taptaze ve suya kanmış olup başkağıncı olmayan iyilik güneşinin besleyip büyütmesiyle istenen ve aranan faydalar meyvesi hâsıl oldu.www.kitaptakipcileri.com
Gün doğusundan esen hafif ve lâtif rüzgâr.
"An ki bî vâsıta-i sa'y sehâb-ı germeş Bekesî mîve-i ihsan nedehed şâh-ı emel Zât-i û vâsıta-i ıkd-i leâli-i nücûm Re'y-i û âyine-i nakş-ı tesâvir-i ezel."
Türkçesi:
"O ki, sıcak bulutu emek vasıtası olmaksızın Emel dalı hiç kimseye ihsan meyvesi vermez Onun zâtı yıldız incilerinin iplik vasıtasıdır Onun görüşü ezel tasvirleri nakşının aynasıdır."
Netice olarak o şerefli kitabın içine almış olduğu âyeti kerîmeler, meşhur tefsirlerde yazılmış olan en doğru görüşler üzere en açık ifadelerle tefsir olunduktan sonra mühim yerlerde yazılması gerekli olan Hanefî fıkhının mes'eleleri - ki, adı geçen Şeyh, kendi mezhebine [Şafiîliğe] uyma yolunu tuttuğu için ihmal etmiştir - öncelikle, hazırlanıp fetva kitablarından açık bir dille nakledilerek yerli yerince yazıldı. Peygamber Efendimiz Hazretlerinin hadîs ve eserlerinden ölçü sahiplerinin ölçüsünde ve büyük imamların itibar mihenginde sıhhat bulmuş olanlar beyan sayfasına geçirilip senedinde meçhul bulunan ve isnadı âlimler arasında makbul olmayan münker kavil ve muteber olmayan nakillerden sakınmak gerektiği için din imamlarının tâyin buyurdukları üzre gelen rivayetlerin zaaf, kuvvet, fesad ve sıhhatlarına işaret kılındı. Ayrıca söylenmesi üzüntüye sebeb olan fuzulî kavillerden, manasız tafsilâttan tecrîd edilip muteber haşiye ve açıklamalarda mevcut olan tahkik ehlinin sözlerinden bâzı faydalı esaslar ve endişeleri giderici cevâblar, katılarak bağlandı.
"Zevâidden kılıp tenkîh u tehzîb Fevâid birle kıldım nakş u tezhîb Edip müşküllerin altun gibi hâl Beyân evrakını kıldım mecdûl Tahayyül âbına zer gibi çöktüm Zer-efşân yerine göz nuru döktüm."
Türkçesi:
"Fazlalıklardan arıtıp temizledim, Faydalarla süsleyip yaldızladım. Zorluklarını altın gibi erittim, Söz sayfalarını sapasağlam ettim. Tahayyül suyuna altın gibi çöktüm, Altın yaldız yerine göz nuru döktüm."
Fazilet sahiplerinin faziletlerinden, fazilet ve marifet erbabının güzel ahlâklarından umulur ki, iltifat yerinde görünen sürçmelere müsamaha kalemi çekip vâkıf oldukları unutma ve yanılmaları, yüz çevirme ve görmezlikten gelme sayfasına nakil buyururlar.
www.kitaptakipcileri.com
"Hüdâyâ harf-girân der kemînend Penâhî deh ki harfem-râ nebînend Sühân bî-harf-i nîk ü bed nebâşed." Heme kes nîkü-hâh în hod nebâşed."
Türkçesi:
"Allahım, sözleri kötüye çekenler pusudadırlar Bana bir sığınak bağışla ki, sözümü görmesinler Konuşma, iyi ve kötü sözsüz olmaz herkes iyi istiyor, bu ise olmaz."
Bu kitabın yazılmasında müracaat olunanTefsir, Hadîs, Usûl, Fürû', Meânî, Kelâm, Tıb, Tarih, Siyer, vesair faziletli ferilerde yazılmış kitaplar sayılsa yüzden fazla olup burada isimlerinin yazılması itidal haddinin dışına çıkacağı için tafsili terk olundu. İddia edilen şeylerin gerçekliğinin ispatı, sayfaların ve parçaların tek tek düzenlenmesi sırasında ifadelerin son derece açık seçik olması üzerine dayandırıldı. Delil ve burhanlarının hepsi, Kur'ân-ı Mübin'in âyetleri ve Resûl-i güzin'in hadîsleri olduğu için "Meâlimü'l-Yakîn Fî Şîreti Seyyidü'l-Mürselîn: Resullerin Efendisinin Ahlâk ve Davranışları Hakkında Kesîn Bilgi Yolunun İşaretleri" diye isimlendirilip on bölüm üzerine tertîb olundu.
Birinci Bölüm: Nebilerin Sultânı Efendimiz Hazretleri'nin ezeller ezelinde gönül açıcı risâlet tacı ile her şeyin başlangıcı olup nübüvvet yüzüğünün kaşını Nebilerin Hâtem'i (Peygamberlerin Mührü) ile süslediğinin beyanındadır.
ikinci Bölüm: O Hazret'in Kur'ân-ı Azim'de, Tevriyye*, İncil, Zebur, vesair semavî sayfalarda ve Peygamber Efendimiz'in kendi hadislerinde geçen şerefli isimlerinin beyanındadır. Ayrıca ulu evlâdı, temiz zevceleri, amcaları, halaları, süt kardeşleri, baba ve annesinin baba ve anaları, hizmetkârları, köleleri, âzadlıları, muhafızları, kâtipleri, İslâm ehline gönderdiği şerefli mektupları, etraftaki meliklerle vâki olan yazışma suretinin güzelliği, Hakk'ın her tecelli ve ihsanına razı olan ahlâkı ile kendisinden razı olunan hasletleri beyanındadır.
Üçüncü Bölüm: O Hazret'in yaradılışının mükemmelliği, suretinin güzelliği, razı olan ahlâkı ve razı olunan hasletleri beyanındadır.
Tevriyye: Örtmek, setretmek; çakmaktan ateş çıkmak ve aydınlanmak. Tevrat kitabına dahi bu ismi verdiler; Benî İsrail, bundan nur ve ziya zahir olup aydınlandıkları için. (Ahter-i Kebîr).
Dördüncü Bölüm: O Hazret'in nebiliğinin doğruluğunu ve resullüğünün gerçekliğini gösteren parlak mucizeleri, apaçık âyetleri, hususiyetleri ve eşsiz kerametleri beyanındadır.
www.kitaptakipcileri.com
Beşinci Bölüm: O Hazret'in Mi'rac payesi ile benzerlerinden üstün olup Hazret-i İzzet katında türlü konuşma ve müşahede hediyeleriyle seçkinlik şerefi bulduğunun beyanındadır.
www.kitaptakipcileri.com
Altıncı Bölüm: O Hazret'in ulu Kur'an ve yüce Fürkan'da nebiliğinin doğruluğuna ve resul olarak gönderildiğinin gerçekliğine şehadet eden kerîm âyetlerin beyanındadır. Ayrıca resullüğünün gerçekliği, yerinin ve derecesinin yüksekliği üzerine vâki olan yeminler, sünnetine uymanın ve emirlerine itaat etmenin gerekliliğine ilişkin olan deliller, O'nun hakkında nebilerden alınan söz ve mîsaklar, Tevrat, İncil ve diğer semavî kitablarda türlü türlü tazim ve tebcîl ile güzel zikrinin geçtiği bu bölümde zikredilmiştir.
Yedinci Bölüm: O Hazret'in muhabbetinin ve sünnetine uymanın gerekliliği beyanındadır. Keza soyuna, arkadaşlarına ve kendisine uyanlara muhabbetin gerekli olduğu, salât ve selâm etmenin hükümleri beyanındadır.
Sekizinci Bölüm: O Hazret'in dert ve hastalık sahiplerine ilâcının zikri, rü'ya tâbir etmesi ve gaibden haber vermesi beyanındadır.
www.kitaptakipcileri.com
Dokuzuncu Bölüm: O Hazret'in tâat ve ibâdetleri, zikir ve duaları beyanındadır.
Onuncu Bölüm: Hak Teâlâ Hazretlerinin o Hazret'i kutluluk bahçesine ve dostluk yakınlığına davet etmekle nimetini tamamladığının ve yüceliğini kemâle erdirdiğinin beyanındadır.www.kitaptakipcileri.com
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Ürün hakkında henüz soru sorulmamış.
Güvenilir, ürünleri değerli ve kaliteli. 4-5 yıldır alışveriş yaptığım ve memnun kaldığım alışveriş sitesi. Güvenle herkese tavsiye ederim.
B... G... | 18/10/2024
Çok hızlı ve sağlam bir şekilde elime ulaştı.Çok teşekkürler
S... B... | 27/09/2024
Kitapları çok beğendim, kargo da çok özenli idi . Arkadaşım da sipariş verecek. Çok teşekkür ederim.
Canan Çatal | 26/09/2024
Çok İyi, sorun yok
fatih arı | 25/09/2024
sagolun
bilal kızılırmak | 08/08/2024
Aliveris icin tek adres kolayliklari sorunda sorunuz karsinda ulasabiliyorsunuz sorunsuz siparis verebiliyorsunuz
k... ö... | 01/08/2024
Kitap takipçileri harika...
H... Ö... | 27/07/2024
Güvenilir ve hızlı
Mustafa Varol | 12/07/2024
Güvenle alışveriş yapabilirsiniz
SEZGIN MEHMET | 14/01/2024
Böyle bir siteye gerçekten ihtiyaç var
Hayati Sevinir | 12/01/2024
Tavsiye Ürünler