İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet, İlber Ortaylı

İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet, İlber Ortaylı

Kategori
Yayınevi
Barkod
İmparatorluğun Son Nefesi Kitabı
Vitrin Katagorisi
Aynı gün kargo
İmparatoluğun Son Nefesi - İlber Ortaylı
"Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet"
"Balkan Harbi'nden Birinci Dünya Savaşı'na, İstiklal Mücadelesi'nden Lozan Görüşmeleri'ne, Halifelik tartışmalarından Cumhuriyet’in kurulmasına, Sultan Abdülhamid'den Mustafa Kemal Atatürk'e, Enver Paşa'dan Halide Edip'e gündemden düşmeyen konular ve tartışılan tarihi kişiliklere dair İlber Ortaylı'nın görüşlerini merak edenlerin kaçırmaması gereken bir kitap; İMPARATORLUĞUN SON NEFESİ...
SİTE: www.kitaptakipcileri.com
Yazar: İlber Ortaylı
Editör: Adem Koçal
Katagori: Tarih
Sayfa Sayısı: 304
Boyut: 14 x 21 cm 
Basım Yeri: İstanbul
Basım Tarihi:  2014
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe 
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
İmparatorluğun Son Günlerinden Cumhuriyetin Kuruluş Öyküsüne... 

"En utanılacak yönümüz; tarih yaptığımız halde tarih öğrenmemek; tarih yazmamak konusundaki ısrarımız!” İlber Ortaylı 

BALKAN SAVAŞLARI 
"Balkan Savaşları, bizim tarihçiliğimizde imparatorluğun yıkılış süreci olarak adlandırılır. Aslında bu vaka, bir imparatorluğun yıkılışı olmaktan ötedir. Biz bu savaşlar 
sonunda Rumeli’deki anavatanı kaybettik." 
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI 
"Birinci Dünya Savaşı Türk halkı için en acı hatıralarla doludur. Cephede şehitlerin yanı sıra cephe gerisinde yokluktan, hastalıktan ölümler ve sıkıntılı bir hayat söz 
konusudur. Ama galiba Türk toplumu modern anlamda bir millet olma aşamasına burada dönmektedir. Bu onu birçok başka uluslardan farklı kılan yanıdır. Direnci artırmış ve 
kimliği oturmuştur." 

LOZAN-Zafer mi Hezimet mi? "Cumhuriyet tarihinin üzerinde en çok tartışılan olaylarından biri Lozan Antlaşması’dır. Bu konuda Lozan’ı bir hezimet olarak görenler de bir zafer olarak niteleyenler de var. Lozan mantıki ve gayet onurlu bir uzlaşmadır. Kalıcı ve düzeni sağlayıcı bir anlaşma olarak görülmelidir." 

CUMHURİYET 
"Cumhuriyet, devamlılıktır. Osmanlı, Türklerin imparatorluğuydu, bu da Türklerin cumhuriyetidir." 

SULTAN ABDÜLHAMİD 
"Bir tarihçinin deyişiyle; Dünya tarihinin en hadiseli otuz küsur yılı, onu yormuştu.” 

ENVER PAŞA 
"Başkumandan vekili cesur planların sahibiydi. Bu planların hepsinin aynı derecede akil ve bilgili bir şekilde hazırlandığını söylemek mümkün değildir." 
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK 
"Atatürk’ün başarısındaki en önemli faktör; vazgeçmek bilmeyen iradesidir, bu noktada Rumeli inadı vardır Gazi Paşa'da. "Olmalı" dediği an, olabilir yok. Bu liderlik yapmaya hevesli herkese lazım bir prensib..." 

Balkan Harbi'nden Birinci Dünya Savaşı'na, İstiklal Mücadelesi'nden Lozan Görüşmeleri'ne, Halifelik tartışmalarından Cumhuriyet’in kurulmasına, Sultan Abdülhamid'den Mustafa Kemal Atatürk'e, Enver Paşa'dan Halide Edip'e gündemden düşmeyen konular ve tartışılan tarihi kişiliklere dair İlber Ortaylı'nın görüşlerini merak edenlerin kaçırmaması gereken bir kitap; İMPARATORLUĞUN SON NEFESİ...

SE­ÇİL­MİŞ BÖ­LÜM­LER...

Tek kelimeyle sefil bir eğitim

Ba­zı­la­rı­nın id­di­ala­rı­nın ak­si­ne, Türk ta­ri­hi ve Türk mil­li­yet­çi dü­şün­ce­si bir eği­tim ara­cı de­ğil­dir. Okul­la­rı­mız­da fa­şist bir eği­tim ve­ril­di­ği­ni, ta­rih ders ki­tap­la­rı­mı­zın in­san­la­rı kö­rü kö­rü­ne mil­li­yet­çi yap­tı­ğı­nı id­di­a edi­yor­lar. Bu mem­le­ke­tin or­ta­okul­la­rın­da, li­se­le­rin­de oku­dum. Yıl­lar­dır bu sa­ha­da ça­lı­şan, araş­tır­ma ya­pan bi­ri ola­rak ben böy­le bir ya­pı­nın et­kin ol­du­ğu­na rast­la­ma­dım. Tam ak­si­ne, Türk ta­rih eği­ti­mi­nin se­fa­le­ti­ni mü­şa­he­de et­tim. Fa­kir bir ede­bi­ya­ta da­ya­nan, tek ke­li­mey­le se­fil bir eği­tim, bu eği­ti­min ne de­mok­ra­si ne de to­ta­li­ter bir ide­olo­ji­nin alt­ya­pı­sı­nı ver­me­si müm­kün de­ğil­dir. (sf.157-158)

Türkiye’de devlet nasıl idare edilir?

İmparatorluk tecrübesi bir anlayış, bir miras meselesidir. İmparatorluğun bu alanda bıraktığı anlayış ve yapı, aristokrat bir sınıfın olmayışıdır. Türk toplum eliti liyakate, öz kabiliyete ve gayrete dayanır. Bu şekilde terfi eden, idareye yerleşen insanların çocuklarının aynı imtiyaza sahip olmak için benzer bir eğitimi benimsemeleri gerekir. Aksi takdirde şansları yoktur. Bundan dolayı Türkiye’de demokrasi, belirgin bazı sınıf ve kastların tekelinde değildir. Devlet her zaman için yeniden ortaya çıkan liderler tarafından idare edilir. (sf.161)

Cumhuriyet’in temel antlaşması
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Cum­hu­ri­yet ta­ri­hi­nin üze­rin­de en çok tar­tı­şı­lan olay­la­rın­dan bi­ri kuş­ku­suz Lo­zan Ant­laş­ma­sı­’dır. Bu ko­nu­da Lo­za­n’­ı bir he­zi­met ola­rak gö­ren­ler de, bir za­fer ola­rak ni­te­len­di­ren­ler de mev­cut­tur. Lo­zan man­tı­ki ve ga­yet onur­lu bir uz­laş­ma­dır. Ni­te­kim ka­lı­cı ve dü­ze­ni sağ­la­yı­cı bir an­laş­ma ola­rak gö­rül­me­li­dir. Lo­zan Ant­laş­ma­sı, Cum­hu­ri­yet ilan edil­me­den ev­vel­ki ge­çiş dö­ne­min­de ger­çek­le­şen ve ka­bul edi­len bir ku­ru­cu bel­ge­dir. Bu çok il­ginç bir nok­ta­dır; bun­dan do­la­yı Lo­za­n’­a bü­tün bir Cum­hu­ri­yet dö­ne­mi bü­rok­ra­si­si ve po­li­ti­ka­cı­la­rı "Cum­hu­ri­ye­t’­in te­mel ant­laş­ma­sı, hat­ta te­me­li­di­r” der­ler. (sf.171)

Osmanlı’da cumhuriyet fikri

Osmanlı’nın cumhuriyet isteği yoktu, çünkü Osmanlı bir monarşidir. Ama Osmanlı’nın ta Tanzimat’tan beri Batı medeniyetine karşı bir yaklaşımı vardı. Bunun sözünü etmezdi ama bu içten içe böyleydi. Cumhuriyet fikri Osmanlı’da sadece belirli zümrelerde yaşamıştır. (sf.200)

Uydurma tarih

Çok fazla uydurma şeyler yazılabiliyor. Meselâ Kâzım Karabekir-Atatürk mukayesesi yapılıyor, İsmet Paşa için  "Atatürk’ü öldürttü” gibi şeyler yazılıyor. Bir diğer tarafta da İsmet Paşa’nın başbakanlıktan uzaklaştırılmasının onun devletçiliğinden kaynaklandığı belirtiliyor.
Ne devletçiliği? O dönemde zaten dünya kriz geçiriyordu. Devlet-özel ayrımı yapılması imkânsızdı. (sf.239)

Atatürk ‘avdeti’ değildi

Se­la­nik çok de­ği­şik bir yer... Çün­kü ora­da pek çok et­nik grup var­dı ve nü­fus ba­kı­mın­dan do­mi­nant bir Yu­nan şeh­ri de­ğil­di. Da­ha­sı Ata­türk za­ma­nın­da koz­mo­po­lit­ti; Bul­gar­la­r’ın, Slav­la­r’ın nü­fu­su ağır­lık­tay­dı. Ara­la­rın­da Ar­na­vut­lar ­ve Türk­ler de var­dı. Ama en ka­la­ba­lık ulus Ya­hu­di­ler­’di. Bir de şim­di yan­lış ola­rak kul­la­nı­lan de­yim­le "av­de­ti, dön­me­” de­ni­len Sa­be­ta­yist­ler, ya­ni nü­fus­ta Müs­lü­man di­ye sa­yı­lan ama Ya­hu­di olan bir ce­ma­atin için­de olan­lar var­dı. Ba­zı­la­rı Ata­tür­k’­ün de "av­de­ti­” ol­du­ğu­nu söy­lü­yor. Bu yan­lış bir ya­kış­tır­ma­dır, çün­kü Ata­türk köy kö­ken­li­dir. (sf.202)

Menderes’i Aydın’a haşlamak için çağırmıştı

Cum­hu­ri­yet ha­ki­ka­ten va­tan­daş top­lu­mu­na doğ­ru bir adım­dır. "E­fen­dim, va­tan­daş­lık De­mok­rat Par­ti ile gel­miş!” Pe­ki o De­mok­rat Par­ti ne­re­den gel­miş­ti? O adam­la­rın hep­si Halk Par­ti­li... Ser­best Fır­ka da ora­dan çı­kı­yor. Ata­türk, Ad­nan Men­de­re­s’­i Ay­dı­n’­a haş­la­mak için ça­ğır­mış­tı. O za­man­lar Ser­best Fır­ka­’nın il baş­ka­nıy­dı. An­cak Men­de­res ko­nuş­ma­ya baş­la­yın­ca Ata­türk ken­di­si­ne hay­ran olu­yor. (sf.212)

Devrimler arasında en önemlisi
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
Hu­kuk dev­ri­miy­le Tür­ki­ye as­lın­da dö­nül­mez bir yo­la gir­miş­tir. Çün­kü bü­tün ha­yat bu dev­ri­min üze­rin­de şe­kil­le­nir, ol­duk­ça önem­li­dir. Di­ğer sos­yal dev­rim­ler za­ten aka­bin­de ka­çı­nıl­maz ola­rak or­ta­ya çı­ka­cak­tı. Me­se­lâ kız öğ­ret­men okul­la­rı Tan­zi­ma­t’­tan son­ra açıl­dı. Böy­le­ce top­lum­sal ha­ya­tı­mı­za bir ka­dın öğ­ret­men fi­gü­rü gir­miş­ti. Ça­lı­ku­şu­’n­da Re­şat Nu­ri o tab­lo­yu ger­çek­ten çok iyi şe­kil­de res­me­di­yor.Ni­te­kim çok iyi bir ro­man­cı olan Re­şat Nu­ri çev­rey­le bi­re­yi yan ya­na ko­ya­bi­len bir ya­zar­dır. (sf.194)

Rumeli inadı

Gazi Paşa’da Rumeli inadı vardır. "Olmalı” dediği an, "olabilir” yok, oldurabiliyor. Bu herkeste olması gereken bir prensip... Sanatçıların da, bilim adamlarının da buna ihtiyacı var. Gerçekten atılım yapacak işadamları için de bu vasıf gereklidir. Fakat bir komutan için, bir siyasetçi için çok daha elzemdir. Meselâ Safiye Ayla’yı sevmesine, bu tür müziği iyi bilmesine rağmen, Garp musikisinin, bilhassa çoksesli, çok örgütlü opera, senfoni orkestrası gibi kurumların önemle üzerinde duruyor. (sf.197)

Said-i Nursi Hareketi’nin Cumhuriyet’le sorunu neydi?

Sa­id-i Nur­si hiç­bir za­man mil­li­yet­çi­lik ha­re­ket­le­ri­ne ka­rış­ma­mış­tı. Ken­di­si­nin prob­le­mi re­jim­le de de­ğil­di. Şu­nun üze­rin­de dur­mak la­zım: Sa­id-i Nur­si 31 Mart Va­ka­sı­’na da kar­şıy­dı. Ni­ye kar­şı? Çün­kü "Fenn-i as­ke­rî ve as­ke­rin za­bi­ti­nin iyi eği­til­miş ol­ma­sı İs­la­m’­ın be­kâ­sı için şart­tır. Öy­ley­se si­zin so­ka­ğa çı­kıp mek­tep­li su­bay­la­rı öl­dür­me­niz, on­lar­la çar­pış­ma­nız yan­lış­tı­r” di­yor­du. Ta­bi­i ki tam bir şe­ri­at­çıy­dı, kı­lık kı­ya­fet­le ve as­ri ha­yat­la so­run­la­rı var­dı, fa­kat hiç­bir za­man bu mu­ha­le­fe­ti Kürt mil­li­yet­çi­li­ği­ne bağ­la­mış de­ğil­dir. Çün­kü za­ten tas­vip et­ti­ği ta­raf da yi­ne Türk­ler’­di. Öl­dü­ğü za­man Ur­fa­’ya gö­mül­dü ama otur­du­ğu yer hep Is­par­ta­’y­dı. (sf.207)
SİTE: www.kitaptakipcileri.com 
"Balkan Savaşları, bizim tarihçiliğimizde imparatorluğun yıkılış süreci olarak adlandırılır. Aslında bu vaka, bir imparatorluğun yıkılışı olmaktan ötedir. Biz bu savaşlar sonunda Rumeli’deki anavatanı kaybettik."
 (sf.105)
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Ürün hakkında henüz soru sorulmamış.
Bu ürünün fiyat bilgisi, resim, ürün açıklamalarında ve diğer konularda yetersiz gördüğünüz noktaları öneri formunu kullanarak tarafımıza iletebilirsiniz.
Görüş ve önerileriniz için teşekkür ederiz.
Güvenilir, ürünleri değerli ve kaliteli. 4-5 yıldır alışveriş yaptığım ve memnun kaldığım alışveriş sitesi. Güvenle herkese tavsiye ederim.
B... G... | 18/10/2024
Çok hızlı ve sağlam bir şekilde elime ulaştı.Çok teşekkürler
S... B... | 27/09/2024
Kitapları çok beğendim, kargo da çok özenli idi . Arkadaşım da sipariş verecek. Çok teşekkür ederim.
Canan Çatal | 26/09/2024
Çok İyi, sorun yok
fatih arı | 25/09/2024
sagolun
bilal kızılırmak | 08/08/2024
Aliveris icin tek adres kolayliklari sorunda sorunuz karsinda ulasabiliyorsunuz sorunsuz siparis verebiliyorsunuz
k... ö... | 01/08/2024
Kitap takipçileri harika...
H... Ö... | 27/07/2024
Güvenilir ve hızlı
Mustafa Varol | 12/07/2024
Güvenle alışveriş yapabilirsiniz
SEZGIN MEHMET | 14/01/2024
Böyle bir siteye gerçekten ihtiyaç var
Hayati Sevinir | 12/01/2024
İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet, İlber Ortaylı İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet, İlber Ortaylı, İmparatoluğun Son Nefesi - İlber Ortaylı, ''Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet''ilber ortaylı kimdir, ilber ortaylı taciz, ilber ortaylı kitapları, halil inalcık, ilber ortaylı makaleleri, ilber ortaylı yazıları, ilber ortaylı hayatı, ilber ortaylı ekşi,ilber ortaylı kitapları pdf, kitapları pdf indir, ilber ortaylı kitap özetleri,kitapları özetleri, halil inalcık kitapları, halil inalcık,, kitapyurdu, ilber ortaylı kitapları indir,osmanlı padişahları, osmanlı tarihi özet, kitapları, osmanlı tarihi video, osmanlı devleti, osmanlı tarihi ders notları, kronolojisi, osmanlı tarihi vikipedi, osmanlı tarihi kitapları pdf, kitapları indir, ansiklopedisi, osmanlı tarihi özet, padişahları, kitapları yazarları, osmanlı tarihi kitapları ilber ortaylı,cumhuriyet tarihi kronolojisi,, Timaş Yayınları, Tarih İmparatorluğun Son Nefesi Kitabı
İmparatorluğun Son Nefesi Osmanlı'nın Yaşayan Mirası Cumhuriyet, İlber Ortaylı

Tavsiye Et

*
*
*
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.