Kitab-ı Ziyaiyye Mir'atü'ş-Şühud ve İsbatü'l Mesalik - Mustafa Fevzi Efendi - 2 Cilt
Kategori
Yayınevi
Barkod
Miratüş Şühüd - İsbatül Mesalik
Yazar
Vitrin Katagorisi
268,80 ₺
Kitâb-ı Ziyaiyye - Mir'âtü'ş - Şühûd - İsbâtü'l Mesâlik - 2 Cilt
Yazar: Mustafa Fevzi Efendi - Hazırlayan: Fatih Yıldız
"Dönemin ünlü sufilerinden Mustafa Fevzî Efendi’nin Gümüşhanevî tasavvuf mektebinin irfan ve müktesebatını kaleme aldığı Kitab-ı Ziyaiyye dizisinin ilk iki kitabı yaklaşık yüz yıl sonra tasavvuf tarihi uzmanı Fatih Yıldız’ın çalışmasıyla tekrar okuyucuyla buluştu."
Yazar: Mustafa Fevzi Efendi
Hazırlayan: Fatih Yıldız
Editör: Cihat Demirci
Yayın Yönetmeni: Mustafa K. Candan
Cilt Adedi: 2
Sayfa Sayısı: 416
Boyut: 23 x 25 cm
Basım Yeri: Konya
Basım Tarihi: 2013
Kapak Türü: Karton Kapak
Kağıt Türü: Kitap Kağıdı
Dili: Türkçe
Dağıtım: Kitap Takipçileri
Temin Süresi: Aynı gün kargo
www.kitaptakipcileri.com
Ahmed Ziyaüddin Gümüşhanevî 19. yy.’ın ortalarında Anadolu’da yaygınlaşmaya başlayan Nakşi-Halidî geleneğine yeni bir yön vermiş devrin önemli âlim-sufîlerindendir. Onu Halidiyye’ye mensub diğer meşayıh içerisinde öne çıkaran eserleri, yetiştirdiği halifeleri ve talebeleriyle İslam coğrafyasının kuzeyi Kazan’dan, en güneyi Komor Adalarına, doğusu Çinden, en batısı Balkanlara kadar manevi ışığı yayma hususundaki başarısı olmuştur.
www.kitaptakipcileri.com
Yaşadığı dönemde tasavufî düşünceye ve pratiklere yeni bir dinamizm getirmiş bu büyük şahsiyet henüz fikirleri ve tesirleriyle tam olarak tanınamamıştır. Kanaatimiz o ki gerek kendi eserleri ve gerekse takipçilerinin ortaya koyduğu eserler ve hizmetler ortaya çıkardığında döneminin müçtehid sûfilerinden ve muhakkik alimlerinden olan bu zat ve açtığı çığır başta dinî-tasavvufî ilimler açısında, sonra kültürel, siyasi alanlarda daha iyi anlaşılacaktır.
Mustafa Fevzi Efendi (v.1343/1924) erken yaşlardan itibaren Gümüşhanevî Hazretlerinin yakınında bulunmuş, hulefadan Kastamonulu Hasan Hilmi Efendi tarafından hilafete layık görülerek kendisine icazet verilmiş malum tekkenin mümtaz şahsiyetlerindendir. Kendisi tekkenin muhasebesiyle ilgilenmiş ve şairliğiyle meşhur olmuştur. Ayrıca Cerîde-i Sûfiyye’de gerek başyazar olarak gerek diğer makamlarda yazdığı yazılarla dönemin kültür hayatında kendini kabul ettirmiştir.
Müellif, Cerîde-i Sûfiyye’de yayınlanan makaleleri bir yana bırakılacak olursa yayınladığı ve yayınlamaya fırsat bulamadığı şu an elimizde yazma olarak bulunan eserleriyle Gümüşhanevî/Ziyâiyye ekolünün hüviyetini ifade eden dili olmuştur. Risâle-i Ziyâiyye adı altında yazma bir nüshada topladığı eserlerini fırsat buldukça Kitâb-ı Ziyâiyye ana başlığı altında parça parça yayımlamıştır. www.kitaptakipcileri.com
Bu dizinin birinci kitabı olan Mir’atü’ş-Şühûd, yaklaşık 1500 beyitlik dînî-tasavvufî bir mesnevidir. Tevhid, tevhidin mertebeleri ve vahdet-i vücud konusunda Nakşî-Hâlidî bakış açısını yansıtan bir ana bölümle, miraciye kısmından ibarettir. Ruhanî seyr u sülûk ve mertebelerinin anlatıldığı bir bölümün ardından hatime ile sona eren eserde yer yer Arapça ve Farsça beyitlere rastlanmaktadır. Eserin sonunda Beyşehirli Ahmet Şakir Efendi’ye ait bir takriz bulunmaktadır.
İkinci kitap İsbâtü’l-Mesâlik ise tevhid ve naatlardan sonra Nakşîliğin Hâlidiyye kolunda zikr-i hafînin adabıyla başlar. Sonra kitabın ana meselesi olan rabıta meselesi hakkında İmam Gazâlî, Mevlânâ Celâleddin-i Rûmî, Molla Câmî, İbni Kemal, İsmail Hakkı Bursevî gibi büyük alim ve sufilerin görüşlerine yer verilmiştir. Sırasıyla râbıta-i mevt, râbıta-i mürşid ve râbıta-i huzur konuları işlenmiştir. Devamında Nakşibendiyye’nin sekiz esası kısaca açıklanmıştır. Yaklaşık 1460 beyit olan eserde yer yer bazı ayet ve hadislerin tasavvufî izahlarına da rastlanmaktadır.
www.kitaptakipcileri.com
Dizinin üçüncü kitabı Rehber-i Zâkir ve dördüncü kitap Mîzânü’l-İrfân çok yakında okuyucularıyla buluşturulacaktır.
Eğitimci ve tasavvuf tarihi uzmanı olan Fatih Yıldız, Ziyâiyye tasavvuf mektebinin özelliklerini ve tasavvufa getirdiği neş’eyi derli toplu ifade etmiş; bu yolun tasavvuf düşüncesi ve ameliyesiyle alakalı müktesebatını eserleriyle nakletmiş olan Mustafa Fevzi Efendi’nin bütün külliyâtını yayına hazırlamaktadır. Bu eserlerin yayınlanması gerek mezkur mektebin tanınması gerekse dönemin ilim ve irfan anlayışının bilinmesine önemli bir katkı sağlayacaktır. www.kitaptakipcileri.com
Eş-ŞEYH KÂTİP El-HAC MUSTAFA FEVZİ EFENDİ (K.S)
(1871‐1924): www.kitaptakipcileri.com
Erzincan’ın Eğin (Kemaliye) ilçesinde 1871’de doğan şair mutasavvıf Mustafa Fevzi Efendi 7 yaşında iken İstanbul’a zamanının Huzur Dersleri hocalarından olan Kasapzâde Vaiz Efendi tarafından getirilmiş ve ilk dini tahsilini hocasından yapıp, tahsilini İstanbul’da tamamlamıştır. Bahriye teşkilatında kâtiplik görevinde bulunması
dolayısıyla ‘’kâtip’’ lakabıyla tanınmıştır. Zamanının sosyal problemleri ile ilgilenmiş, halkın sorunlarını Cerîde-î Sûfiyye gazetesinde ki köşesine taşımıştır. Döneminde ortaya çıkan kavmiyetçilik ve ateizm akımlarına karşı eleştirel bir tavır takınmış ve bu fikirleri savunan Abdullah Cevdet’e reddiye babında İzhar-ı Hâkîkât eserini telif etmiştir. Mustafa Fevzi Efendi’nin şairliği ile fikirlerini savunduğu mutasavvıf kişiliği mündemictir. Fikir ve düşüncelerini şiir ile ifade etmiştir. Şiirlerinde yer yer Arabça ve Farsça terkibler kullanmasına rağmen sade ve anlaşılır bir dil hakimdir. Şiirleri didaktik ve nasihatvaridir. Eserlerinde ve şiirlerinde zamanın kutbu ve Şeyhi İmâm Ahmed Ziyaüddîn Gümüşhânevî’nin (K.S) (R.A) etkisi görülmektedir. Mustafa Fevzî Efendi dönemin siyasi faaliyetlerine katılmamıştır fakat toplumsal sorunlarla ciddi ve yoğun bir şekilde ilgilenmiştir. Batıcılık, Osmanlıcılık, Türkçülük ve İslâmcılık gibi akımların ortaya çıktığı dönemde yaşayan Mustafa Fevzî Efendi Osmanlıcılık ve İslamcılık akımlarını benimsemiştir. Panİslâmizm ve ittihad-ı İslâm görüşlerini savunmuştur. Gazetede yazdığı makalelerde kavmiyetçiliğe ve batıcılığa eleştirel yaklaşırken İslâmcılık akımına da öncülük etmiştir. Döneminin çöküş şartlarınının yol açtığı üzüntüyü yüreğinde hissetmiş ve çıkış yollarını aramıştır. Bulduğu çıkış yollarını gazetede yazdığı yazılarında okuyucu ile paylaşmış kıymetli bir mütefekkirdir.
www.kitaptakipcileri.com
Evvelâ, Nakşibendî tarikatı Halidiyye kolu
şeyhlerinden zamanın Kutbu Ahmed Ziyâüddin Gümüşhânevi’ye intisab edip onun Tasavvufî terbiyesi altında yetişen Mustafa Fevzî Efendi bilâhare Gümüşhânevî'nin vefatını müteâkib postnişin olan Allâme Hasan Hilmî Kastamonî (K.S) (R.A)'in yanında Sülûkunu tamamlayıp, İrşâd Selâhiyetine (Şeyhliğe) Mazhar olduğuna dair İcazetnâme almıştır.
Tasavvufi konularda derin bilgisi yanında geniş kültüre de sahip olan Mustafa Fevzi
Efendi'nin eserlerinin hepsi manzumdur. Mânevi coşkuyla hikmetli, didaktik şiirler söylemiştir.
Eserlerinde tasavvuf hakikatleri ve terbiyesini, tarikat adabını anlatan şair esas itibariyle
Mürşid‐i kâmil bulma ve İnsanı Kâmil olma yolunda uğraşanlara şiirleriyle ışık tutmaya çalışmıştır. 1924’te İstanbul’da vefat etmiştir.
KENDİSİ GÜMÜŞHÂNEVÎ DERGÂHI HAKKINDA ŞU KIT'A YI KALEME ALMIŞTIR.
www.kitaptakipcileri.com
NAKŞBENDÎ DERGÂHIDIR
BU MAKÂM-I DİLGÜŞA (Gönüller açan)
İŞTE MEYDÂN-I MUHABBET
GEL ÂZÎZİM MERHABA
Bu ürüne ilk yorumu siz yapın!
Ürün hakkında henüz soru sorulmamış.
Güvenilir, ürünleri değerli ve kaliteli. 4-5 yıldır alışveriş yaptığım ve memnun kaldığım alışveriş sitesi. Güvenle herkese tavsiye ederim.
B... G... | 18/10/2024
Çok hızlı ve sağlam bir şekilde elime ulaştı.Çok teşekkürler
S... B... | 27/09/2024
Kitapları çok beğendim, kargo da çok özenli idi . Arkadaşım da sipariş verecek. Çok teşekkür ederim.
Canan Çatal | 26/09/2024
Çok İyi, sorun yok
fatih arı | 25/09/2024
sagolun
bilal kızılırmak | 08/08/2024
Aliveris icin tek adres kolayliklari sorunda sorunuz karsinda ulasabiliyorsunuz sorunsuz siparis verebiliyorsunuz
k... ö... | 01/08/2024
Kitap takipçileri harika...
H... Ö... | 27/07/2024
Güvenilir ve hızlı
Mustafa Varol | 12/07/2024
Güvenle alışveriş yapabilirsiniz
SEZGIN MEHMET | 14/01/2024
Böyle bir siteye gerçekten ihtiyaç var
Hayati Sevinir | 12/01/2024
Tavsiye Ürünler